Recenzie Abis de Monica Ramirez

Titlu: Abis 
Autor: Monica Ramirez
Nr. pagini: 356
An apariție: 2017
Editură: LIBREX
Disponibilă:aici!


Ca să-ți aduci aminte cine ești, este nevoie să uiți cine ți s-a spus că ai fi.

„Îndoiala mă chinuie neîncetat în ultimul timp. Mintea mi-e amorțită. Acolo unde cândva existau răspunsuri, acum nu mai există decât spații goale. O atingere, un miros, o imagine, un stimul ce în mod normal mi-ar fi provocat o emoție ori măcar o amintire, acum nu-mi mai aduce decât... nimic. Sunt înconjurată de o nebuloasă tăcută. Nu simt nicio emoție, nu am nici măcar o urmă vagă de sentiment. Ceva a murit... ceva în adâncul sufletului meu s-a stins precum o lumânare în ploaie. Am citit o parabolă odată... parcă era japoneză? Nu-mi mai aduc aminte, dar îmi amintesc cuvintele de parcă cineva mi le-ar fi încrustat în creier. Un om s-a trezit dintr-un vis în care era fluture, întrebându-se dacă nu cumva e de fapt un fluture care visează că e om. Cam așa mă simt și eu în ultimul timp. Nici om, dar nici fluture. Sunt ceva între, poate umbra unei fantome.”
Prin Alina Marinescu, autoarea creează un fel de armistițiu între două lumi aflate față în față, la granița dintre alb și negru.”

*Recenzie*

P.S. În recenzie pot fi prezente detalii ce pot fi considerate spoilere dacă nu ați lecturat încă primele patru cărți ale seriei, „Asasin la feminin”, „Identități secrete”, „Balanța puterii” și „Bariere de fum”.
(Link Recenzie „Asasin la feminin”, primul volum al seriei)
(Link Recenzie „Identități secrete”, al doilea volum al seriei)
(Link Recenzie „Balanța puterii”, al treilea volum al seriei)
(Link Recenzie „Bariere de fum”, al patrulea volum al seriei)


„Abis” este al cincilea volum al seriei „Alina Marinescu”, încă și mai surprinzător decât volumele precedente, încărcat de și mai multă tensiune și mister, totul fiind la o intensitate maximă. Iubirea adevărată, pericolele inimaginabile și metodele de tortură prin care se inundă în întuneric și ură până și sufletele care debordează de lumină și inocență, sunt cele care dau esență operei.

La un an după ce Alina a plecat în misiunea ce ar putea fi considerată apogeul „carierei” sale, timp în care Elitte a considerat-o moartă, întrucât nu a mai luat legătura cu ei, au primit un videoclip cu executarea lui Vallis, trimis în misiune pentru a vedea dacă poate obține informații cu privire la starea Alinei. Marius și Roger au reușit să o recupereze, dar se pare că Alinei i-a fost reprogramată mintea în așa fel încât să nu își mai amintească nimic din viața sa anterioară, considerând că îl iubea pe Bashir. Alina zace pe fundurile abisului și nu se știe dacă își va mai reveni vreodată complet, sau dacă va rămâne pe veci, varianta feminină a lui Alex, gata să execute absolut tot ce i se cere, fără rețineri și comentarii.
„Când privești în abis, abisul privește prin tine” Friedrich Nietzsche
„Nebunia este de fapt un sentiment divin.”

Marius duce o luptă continuă cu idea că Alina nu îi mai împărtășește sentimentele, că a pierdut-o și că posibila ei salvare stă doar în mâinile lui, ea fiind în permanență la marginea unei prăpăstii, gata să cadă în orice secundă fără el. Misiunea lui nu este ușoară întrucât Alina încearcă să-l îndepărteze, ignorându-l și aruncându-i cuvinte dure, însă Marius consideră că iubirea lor este mai puternică decât orice așa că luptă pentru ea trecând peste cuvintele ce îl rănesc. Alex este și în acest roman un personaj enigmatic, care se remarcă din nou în a doua parte a cărții, iubirea lui pentru Alina fiind cea care îi salvează, deși neîmpărtășită. Faptul că Alinei îi pasă de el este singurul lucru care îl ține în viață. Deși Alex pare extrem de indiferent legat de tot ce se întâmplă în jurul lui, aproape flegmatic, gata să ucidă pe oricine cu sânge rece dacă i se cere, de nepătruns, sufletul său este extrem de sensibil, în permanență măcinat de vină, durere și singurătate.
„Libertatea nu e un drept, ci asumarea unui risc.” Denis de Rougemont

Romanul este de o frumusețe și complexitate incontestabilă, care te ține în permanență cu sufletul la gură, care te va face să plângi și să râzi în același timp, trecând alături de personaje prin fiecare stare posibilă. Cartea este extrem de misterioasă, totul jucându-se între criminali, personajele având în permanență o pușcă la tâmplă, chiar și atunci când totul pare perfect, poate prea perfect... Întotdeauna va exista un motiv ascuns pentru care trebuie să te uiți mereu peste umăr, să vezi dacă nu cumva există cineva care te urmărește.


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: