Recenzie Divergent de Veronica Roth

|Titlu: Divergent (volumul 1)
|Autor: Veronica Roth
|Anul apariţiei: 2014
|Editura: Corint
|Număr de pagini: 448
|Disponibilă: aici!
Într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). Beatrice trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. În cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.
În timpul iniţierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice îşi ia un alt nume, Tris, şi se străduieşte să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei şi, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, îşi poate găsi locul în viaţa pe care ea şi-a ales-o. Dar Tris are un secret pe care l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Şi, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, ameninţând să destrame societatea aparent perfectă în care trăieşte, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar putea-o distruge.
Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfâşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.


*Recenzie*

Într-un Chicago distopic ni se înfățișează o societate marcată de reguli stricte și împărțită în cinci facțiuni corespunzătoare diferitelor personalități: Abnegația - locul persoanelor altruiste, Candoarea - tărâmul sincerității, Erudiția - raiul pentru oamenii inteligenți și însetați de cunoaștere, Neînfricarea - unde curajul și riscul primează, Prietenia - întruchiparea pacifismului absolut.

Beatrice Prior este o fată inteligentă, descurcăreață și curajoasă, motiv pentru care nu se simte în largul ei alături de familia aflată în Abnegație. La vârsta de 16 ani, când adolescenții sunt forțați să aleagă facțiunea în care să își trăiască viața, fata îi surprinde pe toți alegând cea mai nemiloasă și dură opțiune - Neînfricarea.
„Undeva, în interiorul meu, există o persoană miloasă, iertătoare. Undeva, există o fată care încearcă să înţeleagă prin ce trec oamenii, care e conştientă că oamenii fac fapte rele, şi că disperarea îi mână spre locuri mai întunecate decât şi-au imaginat vreodată. Jur că ea există şi suferă pentru băiatul măcinat de remuşcări din faţa mea. Dar dac-ar fi s-o văd n-aş recunoaşte-o.”
Beatrice hotărăște să înceapă o nouă viață, își scurtează până și numele în Tris, și luptă pentru supraviețuire alături de alți novici neînfricați. Locurile sunt limitate, iar moartea e la doar un pas greșit distanță...

Probele prin care tânăra este nevoită să treacă sunt numeroase și loialitatea îi este pusă la grea încercare. Atunci când nu mai știe în cine poate avea încredere, apare el: eroul ei cu tatuaje, Four.
„Nu înălţimea e cea care mă sperie: înălţimea mă face să mă simt vie, energică, cu toate organele şi vasele de sânge şi muşchii din corp acordate la aceeaşi gamă. Deodată, îmi dau seama care e problema. El e. Ceva din el mă face să mă simt pe parcă aş fi pe cale să cad. Sau să mă transform într-un lichid. Sau să iau foc.”
Tobias Eaton, băiatul căruia i se spune Four dintr-o cauză înfricoșătoare, este instructorul viitorilor neînfricați și unul dintre cei mai curajoși membri ai facțiunii. El află că împărtășește același secret cu Tris și o învață pe aceasta cum să își ascundă adevărata natură și să ocolească astfel o întâlnire iminentă cu moartea.

Trecutul lui Four nu îi dă pace și Tris devine ancora lui pentru realitate. Prietenia celor doi evoluează cu rapiditate și relația lor se complică. Dragostea plutește în aer... Întrebarea e: va reuși Tobias să o țină în siguranță pe războinica Tris?

Pe lângă toate acestea, tinerii au de înfruntat sistemul de conducere al orașului, care îi ține pe toți sub stăpânire. Întotdeauna există un motiv ascuns pentru luarea unor decizii, însă cel din spatele acestui oraș este de-a dreptul tulburător. Secretele sunt menite să țină societatea docilă.
“Poate că toţi ar trebui să facem mai multe, dar suntem doar nevoiţi să lăsăm ca vinovăţia să ne amintească mereu că trebuie să ne comportăm mai bine data viitoare.”
Oare va reuși un grup de adolescenți să demaște personajele negative întregii populații? Vor fi crezuți? Ce se va întâmpla cu basmul în care aveau impresia că trăiesc? Se va nărui totul sub ochii acestor tineri curajoși? Misterul preia controlul lecturii și este imposibil să nu îți creezi fel de fel de scenarii în minte. 

Mie mi-a plăcut foarte mult acest volum. Este un suspans continuu, te surprinde cu fiecare nouă pagină pe care efectiv ajungi să o devorezi. Consider că celelalte volume au cam pierdut din substanță, dar asta nu înseamnă că nu trebuie citite. Întreaga trilogie este plină de aventuri, riscuri, prietenii, trădări și alianțe neașteptate...exact ca în viață.Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: