Recenzie Al cincilea val de Rick Yancey

Titlu: Al cincilea val
Autor: Rick Yancey
Nr. pagini:530
Editură: youngart
An apariție:2016
Disponibilă:aici!


O invazie extraterestră distruge omenirea în patru Valuri succesive de nenorociri. Dar Al Cincilea Val este cel mai periculos, pentru că de data asta puţinii pământeni rămaşi în viaţă nu ştiu nici măcar ce îi ameninţă, cu atât mai puţin cum să înfrunte pericolul. Cassie, o adolescentă curajoasă de 16 ani, are o singură dorinţă: să îşi salveze frăţiorul – iar pentru asta nu se dă în lături de la nimic. 
Înaintea atacului, Ben Parish era un băiat obişnuit, dintr-un liceu obişnuit. Acum este soldat şi se vede obligat să aleagă între a avea încredere şi a deznădăjdui, între a se supune şi a se răzvrăti, între a-şi face datoria şi a-şi salva prietenii, între viaţă şi moarte.
Romanul lui Rick Yancey este diferit de orice carte sau film despre extratereştri la care vă puteţi gândi. Al Cincilea Val este cu mult mai înspăimântător. Poate pentru că pare atât de plauzibil. Mai aproape de noi decât am vrea să credem. Un roman fascinant, îndrăzneţ, o capodoperă a SF-ului modern.

„Fascinant şi original, Al Cincilea Val este un roman-tsunami care te prinde şi nu-ţi mai dă drumul. O poveste post-apocaliptică despre o invazie extraterestră, cu o eroină inteligentă şi vulnerabilă în mijlocul acţiunii.“  New York Times

„Remarcabil, de neratat pentru nimic în lume.“ Entertainment Weekly

*Recenzie*


„Al cincilea val” este o serie actuală, o capodoperă a SF-ului contemporan ce prezintă o invazie extraterestră ce pune stăpânire pe omenire în cinci valuri, invazie ce va da peste cap complet tot ce ține de actuala noastră viață. Prin seria sa, formată din trei cărți, „Al cincilea val”, „Marea nesfârșită” și „Ultima stea”, Rick Yancey reușește să contureze perfect o posibilă invazie.

Totul începe cu apariția Navei Mamă, întreruperea curentului, apei, o întoarcere în câteva secunde în urmă cu sute de ani. Cassie este o adolescentă de 16 ani, care, alături de tatăl și fratele mai mic, după moartea mamei cauzată de molima celui de-al treilea val, pleacă în căutarea unui adăpost. Cassie este într-o continuă căutare a fratelui său mai mic, luat de lângă ea de presupuși soldați ce recrutau copii sub pretextul protejării lor, din adăpostul unde se ascundeau.


Cartea ni-o prezintă în prim plan pe Cassie, tânără, determinată, gata de orice pentru a-și recupera fratele, ambițioasă, reprezentând prototipul unei adolescente normale, îndrăgostită de Ben Parish, un băiat popular din liceul său, dar a cărei lume se evaporă, determinând-o să se „metamorfozeze” peste noapte într-o războinică, o luptătoare ce trebuie să facă orice pentru a se salva pe sine și pe frățiorul mai mic, Sam.

„Sunt ultima din specia mea, ultima filă de istorie, (…), n-o să las povestea să se termine în felul acesta. Poate sunt eu ultima, dar sunt cea care stă în picioare. Sunt cea care se întoarce să dea piept cu vânătorul fără chip din pădure, pe o autostradă pustie. Nu sunt cea care fuge, nu sunt cea care rămâne, sunt cea care înfruntă. Pentru că dacă sunt într-adevăr ultima, atunci eu sunt omenirea. Și dacă acesta e ultimul război al omenirii, atunci eu sunt câmpul de luptă.”
Seria adoptă un limbaj comun, acțiunea fiind relatată din perspectiva tuturor personajelor implicate în acțiune, Cassie, Sam, Ben Parish, Even Walker, un misterios băiat ce va oferi o realitate a posibilelor schimbări și împreuna cu Cassie a forței iubirii, Ringer, Dumbo, Poundcake, Teacup, alți tineri recrutați pentru a lupta, cu vârste începând cu șapte ani, fapt ce îi permite cititorului să înțeleagă faptele tuturor personajelor,motivele și să-l accepte pentru ceea ce este cu adevărat, mult mai ușor decât o fac celelalte „ființe de hârtie” prezente în operă.
„Dar dragostea e o armă în fața căreia n-au nici o scăpare.”
„Într-o clipă suntem aici, în momentul următor nu mai suntem, nu contează cât timp de petrecut avem aici, contează ce facem cu acest timp.”
Mi-a plăcut foarte mult această serie, întrucât a prezentat, foarte realist, modul în care un astfel de eveniment poate schimba și îmbătrâni până și un copil de grădiniță, acum antrenat să creeze bombe și să realizeze planuri de atac, accentuând puterea pe care o astfel de situație și haos general ne poate face să uităm în totalitate orice nu este legat de supraviețuire. Deși nu este catalogat ca roman psihologic, consider că există elemente profunde ce ne fac să realizăm impactul pe care o astfel de răsturnare a situației ne poate schimba.


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.

Niciun comentariu: