Recenzie Alegerea de Kiera Cass

Titlu: Alegerea
Autor: Kiera Cass
Editura: Corint
An apariţie: 2014
Număr pagini: 368
Disponibilă: aici!

Pentru treizeci şi cinci de fete, Alegerea este o şansă unică în viaţă. Le oferă posibilitatea de a fi transportate, ca nişte cenuşărese, într-o lume a luxului şi strălucirii, a rochiilor elegante şi bijuteriilor sclipitoare. De a locui într-un palat şi de a lupta să cucerească inima unui prinţ. Pentru America Singer, să fie Aleasă e însă un adevărat coşmar, căci asta înseamnă să îşi părăsească familia şi pe omul iubit, pe Aspen, cel care face parte dintr-o castă inferioară. Numai că, uneori, realitatea depăşeşte aşteptările şi, atunci când eroina noastră descoperă că Aspen o înşală şi că prinţul Maxon nu e, nici pe departe, snobul îngâmfat care i se păruse, totul se schimbă şi romantismul începe să plutească în aer.
„Un roman în care reality show-ul îşi dă întâlnire cu un basm-distopie. Încântător, captivant şi plin de doza potrivită de pasiune!” – KIERSTEN WHITE
 „O poveste captivantă… Iubitorii cărţilor de dragoste vor fi fascinaţi de universul acestei ţări cu o istorie alternativă şi îşi vor dori să fie deja publicat romanul următor al acestei serii pline de glamour.” – SCHOOL LIBRARY JOURNAL
„Romanul de debut al lui Cass se citeşte pe nerăsuflate şi e mai puţin dur decât Jocurile Foamei. Iar acţiunea alertă îi face pe cititori să aştepte cu sufletul la gură continuarea.” – BOOKLIST*Recenzie*
Știu, seria a apărut de ceva vreme, dar în limba română nu a fost tradusă în totalitate și am hotărât să scriu despre începutul ei. Este...magică! Eu am cumpărat primul volum imediat ce s-a publicat la noi, iar apoi nerăbdarea de a continua lectura m-a făcut să trec la engleză. Povestea e un fel de emisiune "Burlacul", dar la un cu totul alt nivel.

35 de tinere concurează pentru câștigarea inimii unui prinț. De fapt, doar 34 se luptă, însă ajungem imediat și la partea aceasta. Acțiunea se desfășoară într-o țară construită peste ruinele Statelor Unite ale Americii actuale, undeva după cel de Al Patrulea Război Mondial: Illeá. Națiunea este împărțită în funcție de statutul social în caste, ceea ce mi-a amintit de "Jocurile Foamei", și este condusă de un rege, care își alege soția din rândul poporului într-o competiție.

America Singer este o fată de 16 ani, care face parte din casta a cincea, a artiștilor. Ea locuiește împreună cu părinții și fraţii ei mai mici, May şi Gerad, trăind cu greu de pe o zi pe alta. America are un iubit, e fericită și visează cu speranță la viitor. Relația ei cu Aspen este un secret pentru că el face parte din casta servitorilor – a șasea, iar de obicei fetele se căsătoresc cu băieți din castele superioare.
“Degetele lui se plimbau de-a lungul buzelor mele. Ochii aceia verzi căutau să îmi pătrundă adânc în suflet şi îndată am simţit acea legătură unică dintre noi. Şi eu voiam să trăim fericiţi până la adânci bătrâneţi.”
Soarta tinerei se schimbă atunci când familia insistă să se înscrie la "Alegere". Ea este printre norocoasele acceptate și, astfel, aventura la palat începe. Spre surprinderea fetei, prințul se dovedește a fi prietenos și la fel de nepregătit pentru alegere ca și pretendentele sale.

Urmează o serie de întâlniri cu prințul, prietenii între fete și nu numai, dar și certuri, trădări şi eliminări din concurs. Viața de prințesă e mai grea decât s-ar părea la o primă vedere. Prințul Maxon se îndrăgostește de America, dar aceasta îi spune cu sinceritate că inima ei a rămas la fostul iubit și se află acolo doar pentru ajutorul financiar asigurat de șederea ei la palat familiei sale.

Când, în cele din urmă, fata începe să îl cunoască cu adevărat pe Maxon și să alunece în mrejele iubirii pentru prinț, Aspen reapare în peisaj și îi dă întreaga lume peste cap. Sentimentele nu s-au stins, dar o relație sub ochii prințului este imposibilă.
“— « America şi Maxon stau într-un copac… », a cântat May. Am înşfăcat o pernă şi am aruncat-o spre ea, dar nu m-am putut abţine să nu râd la acest gând. Maxon era atât de ţeapăn şi de liniştit! Era greu de închipuit că cineva putea fi fericit alături de un asemenea popândău.”
America este hotărâtă, încăpățânată, deșteaptă și frumoasă. Mi-a plăcut felul ei de a fi și, mai ales, replicile pe care i le dă prințului. M-a impresionat determinarea ei și siguranța de sine. Adevărul e că o fată trebuie să știe întotdeauna ce vrea.

Maxon e extraordinar de dulce. El se încadrează în tiparul de prinț la care visam toate fetele în copilărie. Nu ai cum să nu îi iubești generozitatea, simțul umorului, calmul, dedicarea și pe el ca întreg. E perfect și atât.

După descrierea pe care i-am făcut-o lui Maxon, se înțelege foarte clar cine e preferatul meu dintre cei doi băieți. Totuși, trebuie să recunosc că mi-a plăcut și Aspen. El e un tânăr ambițios, serios și atent la detalii. Bineînțeles că arată superb, dar pur și simplu mie mi-a atras atenția mai mult prințul. Ce pot să spun, poate sunt superficială de data asta. Sunt curioasă care e părerea voastră.
“— Crezi, a spus Maxon, că ţi-aş putea spune în continuare « draga mea »?
— Sub nicio formă, i-am şoptit eu.
— Am să încerc oricum. Nu sunt genul care se dă bătut aşa uşor.
Nu mă îndoiam. Eram enervată la gândul că va insista cu asta.
— Aşa le-ai spus tuturor fetelor?
Am făcut un semn din cap către cele treizeci şi patru de Alese.
— Da, şi toate au părut încântate.
— E exact motivul pentru care eu nu vreau.”
E un roman care te duce într-o altă lume. Eu pur și simplu iubesc povestea. Sunt sigură că, dacă îi dați o șansă, vă va cuceri și pe voi. În copilărie îmi plăcea să mă imaginez prințesă, iar această carte magnifică mi-a dat ocazia să trăiesc alături de personaje viața la palat și să mă îndrăgostesc de un prinț fermecător.


Va reuși prințul să o cucerească iremediabil pe America? Pe cine va alege ea? Va rezista fata tuturor provocărilor concursului de dragul ajutorului oferit familiei ei?


Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.