Recenzie Doamna de la Miezul Nopții de Cassandra Clare

Titlu: Doamna de la Miezul Nopții
Autor: Cassandra Clare
Nr. pagini: 656
Editură: CORINT
An apariție: 2016
Disponibilă: aici!

Emma Carstairs este o războinică, un vânător de umbre, cel mai bun din generaţia sa. Ea trăieşte doar pentru a lupta. Umăr la umăr cu parabatai-ul ei, Julian Blackthorn, patrulează pe străzile din Los Angeles, unde vampirii îşi fac de cap pe Sunset Strip, iar spiritele naturii - cele mai puternice dintre creaturile supranaturale - sunt în pragul unui război deschis cu vânătorii de umbre. Când încep să apară trupurile unor oameni şi elfi omorâţi la fel cum fuseseră ucişi şi părinţii Emmei când ea era copil, este creată o alianţă nesigură.
Aceasta este şansa Emmei de a se răzbuna - şi şansa lui Julian de a-l recăpăta pe fratele său Mark, ţinut prizonier la Curţile Elfilor. Tot ce au de făcut Emma, Julian şi Mark este să rezolve misterul crimelor în două săptămâni… şi înainte să fie luaţi în vizor de către asasin. Căutările lor o poartă pe Emma de la o peşteră de lângă mare, plină de magie, până la o loterie întunecată, unde ceea ce se câştigă este moartea. Şi fiecare indiciu pe care îl descoperă duce la alte secrete. Ce i-a ascuns Julian în toţi aceşti ani? De ce Legea vânătorilor de umbre le interzice parabatailor să se îndrăgostească unul de altul? Cine este asasinul real al părinţilor ei – şi poate Emma să accepte adevărul?
*Recenzie*

”Doamna de la Miezul Nopții” de Cassandra Clare este cea mai nouă carte a autoarei, o alta poveste minunată a vânătorilor de umbre, plină de suspans, momente unice, citate fantastice și personaje complexe, remarcabile.
Cartea ne-o prezintă în prim plan, ca personaj principal feminin, pe Emma Carstairs, o tânără vânător de umbre, a cărei părinți au murit în Războiul Întunecat, Emma luptând pentru răzbunarea părinților ei. Locuiește la Los Angeles, alături de parabatai-ul ei, Julian Blackthorn, și frații acestuia, Ty, Livvy, Drusilla și Tavvy, pe care Julian i-a crescut de la 12 ani. Totul începe când în oraș apar cadavre, oamenii și spiritele naturii fiind uciși exact la fel ca părinții ei.

O alianță nesigură și ilegală cu elfii, pentru al recăpăta pe fratele lor, Mark, răpit de Vânătoarea Sălbatică în timpul războiului, îi determină pe membrii familiei Blackthorn, Emma și Cristina, prietena Emmei venită din Spania la Insitut, să facă investigații, fără știrea Conclavului.

Cartea este superbă, fiind încununată de o poveste de dragoste nu doar interzisă, dar care îi poate distruge pe amândoi dar și pe cei din jur, și totuși atât de puternică și deosebită, reală în adevăratul sens al cuvântului, care cere sacrificii enorme.
”Legile nu înseamnă nimic (...). Nimic nu e mai imporatant ca dragostea, și nu există o lege mai presus de ea.”
”Nici spiritele naturii și nici muritorii nu știu ce e iubirea adevărată, a rostit el. Nimeni nu știe.”
”Inima ta e o armă de dimensiunea pumnului tău.”
De asemenea, autoarea evidențiază sublim și puterea prieteniei și a familiei, personajele fiind complexe, cu trăsături deosebite, care sunt dispuse să facă orice pentru cei la care țin, indiferent ce li se întâmpla lor.
”Nu poți să vorbești despre asta, fiindcă nu te-ar înțelege nimeni. Trebuie să ții secrete, iar secretele te termină. Te distrug. Te fac vulnerabil.”
”Este una dintre cele mai importante lecții ale maturității, să afli că un om poate face și bine și rău.”
Mi-a plăcut extrem de mult această carte, m-a ținut cu sufletul la gură întreaga poveste, iar relațiile de prietenie, familie și iubire ce au fost evidențiate m-au emoționat și sensibilizat. Cu fiecare literă, cuvânt și pagină a acestei cărți am respirat în lumea vânătorilor de umbre, am trăit alături de personaje, și nu aș schimba absolut nimic la această carte, pentru că orice schimbare din forma ei i-ar putea degrada esența, atât de profundă.

P.S. E recomandat să citiți  mai întâi celelalte serii ale autoarei, Dispozitive infernale și Instrumente mortale, pentru a nu vă lua spoilere.

Legendă:
”parabatai”-legătură dintre 2 vânători de umbre, pentru a le spori amândurora puterile în luptă (parabataii nu au voie să se îndrăgostească, și nici să stea despărțiți)
Abonează-te la blog!
Înscrie-te pentru a primi prin Email toate recenziile, interviurile, concursurile şi orice articol scriem noi pe blog. Dacă nu îţi place, te poţi dezabona ulterior.☺
Share: