Recenzie Magonia de Maria Dahvana Headley

Titlu: Magonia
Autor: Maria Dahvana Headley
Anul apariţiei: 2016
Editura: Corint
Număr de pagini: 303
Disponibilă aici!

Inca de cand era mica, Aza sufera de o boala de plamani, din cauza careia ii este tot mai greu sa respire. Doctorii ii dau medicamente sperand ca reusesc sa o mentina in viata. Cand Aza vede o corabie in cer, familia ei considera ca e vorba de un efect secundar al pastilelor. Dar Aza e sigura ca nu e o halucinatie. Poate sa auda pe cineva de pe vas strigandu-i numele. Doar cel mai bun prieten al ei, Jason, o crede. Jason, care intotdeauna a fost alaturi de ea si pentru care ea ar putea avea sentimente mai mult decat prietenesti. Dar inainte ca Aza sa se gandeasca mai bine la asta, ceva groaznic se intampla. Boala o doboara. Aza pleaca din aceasta lume. Si ajunge intr-alta: MAGONIA.
Deasupra norilor, pe taramul corabiilor, Aza nu mai este faptura slaba, pe moarte. In Magonia, ea poate sa respire pentru prima data. Mai mult, are o putere imensa, pe care o poate folosi pentru a schimba lumea. Caci Magonia si Pamantul sunt in pragul razboiului, iar soarta intregii omeniri sta in mainile Azei – inclusiv soarta baiatului pe care il iubeste. Incotro se va indrepta loialitatea ei?

*Recenzie*
Ca să mai completez din Reading Challenge, am decis să aleg o carte după copertă, motiv pentru care am adăugat-o în lista mea de dorințe și norocul a făcut ca exact aceasta am primit-o de la Libris. Cred că nu se putea să găsesc o carte mai bună! Coperta se potrivește de minune conținutului, având o tentă exotică, iar culorile se regăsesc și în carte în diferite contexte. Mulțumesc, librăriei online Libris pentru acest roman minunat și pentru sprijinul acordat!

Magonia este o carte emoționantă încărcată cu tristețe, speranță și bucurie care are o magie unică. Dacă vă conving să o citiți, de reținut că nu trebuie să o abandonați după 20 de pagini dacă nu vă place. Cred că primele pagini sunt cam...fără rost și plictisitoare. Dar apoi totul se schimbă și începe să fie tot mai interesantă, iar când ajunge în Magonia, Aza Ray se schimbă. Nu doar din punct de vedere fizic, ci și psihic, iar acolo întâlnește niște personaje unice, uluitoare, cu puteri de nedescris. Trădări, conspirații, pirați și multe cântece este ceea ce veți descoperi în Magonia, un tărâm unic.


"Mi-am petrecut ultimii zece ani de viaţă vorbind. De ce n-am fost în stare să spun cuvintele potrivite, nu ştiu."
Nu prea îmi plac personajele care mor pe parcurs, dar în această situație, moartea a însemnat un nou început, poarta spre o lume fantastică pe care nici nu ne-o putem imagina. Cel puțin noi...autoarea a reușit de minune și a creat o poveste de dragoste ce nu ține cont de distanță. Și altitudine. Aza Ray, este o tânără de 16 ani, care deși suferă de o boală despre care se știe că îi va fi fatală, nu încetează să își trăiască viața. Învață mult, merge la școală, citește, dar de fapt ea doar încearcă să uite de suferință și de boala sa.
Un narator subiectiv a fost cea mai bună alegere pe care a făcut-o autoarea, fiindcă din exterior nu se pot exprima sentimentele, gândurile Azei și al lui Jason, care constituie a doua voce a cărții. Deși este cam ciudată și nu prea se comportă logic în unele situații, este credibilă și interesantă. 

Ținutul creat de autoare demonstrează că poți scrie o carte YA și fără să te foloseștie de clișee, atât în cazul personajelor cât și a acțiunii. Mi-au plăcut aspectele cromatice ale descrierilor, păsările fascinante și colorate și chiar m-am uitat de câteva ori în sus, gândindu-mă la continuarea romanului, pentru a admira cerul. Dezvăluirea lumii misterioase de printre nori se face treptat, fără prea multe detalii la început, dar pe parcurs se clarifică destul de multe aspecte. Având în vedere că volumul doi va fi tradus la editura Leda, probabil că unele secrete ne sunt ascunse pentru încă câteva luni. 


"Ştiu că e penibil. Da, citesc. Omoară-mă. Puteam să-ţi spun că am crescut în bibliotecă şi cărţile au fost prietenii mei, dar nu ţi-am zis asta, nu? Fiindcă sunt miloasă. Nu sunt un geniu şi nici un copil destinat să devină un geniu. Pur şi simplu aşa sunt eu. Citesc chestii. Cărţile nu sunt singurii mei prieteni, dar ne înţelegem bine."
Romanul este imprevizibil și captivant, cu o atmosferă misterioasă unică. Deoarece abilitățile păsărilor (și hibrizilor om-pasăre) se bazează pe cântat, tot romanul este melodios. Aceasta poveste de dragoste fabuloasă ar trebui să își găsească loc în biblioteca voastră și cât de curând în mâinile voastre, atât pentru coperta care nu putea fi aleasă mai bine, cât și pentru originalitatea romanului.
Share:

2 comentarii:

Mirela Barbalata spunea...

Nu stiu ce sa zic. Nu ma atrage in mod deosebit. Merci de recomandare!

maria ancuta spunea...

Am si eu aceasta carte in biblioteca , dar nu am citit-o inca si parca imi pare rau...multumesc pentru recenzie