De ce să citești?


Multă lume mă întreabă de ce citesc. De ce îmi 'pierd' timpul cu cititul când ar fi mai bine să ies afară și să pierd vremea. Oamenii spun că probabil nu am viață socială, nu am prieteni și sunt cine știe ce tocilară.
Dragilor, pentru mine cititul e mai mult decât o activitate făcută din plictiseală sau din lipsă de ocupație. Pentru mine să citesc, o carte cu adevărat bună, înseamnă să evadez din realitate și să ajung într-o lume pe care doar eu o văd. Atunci când deschid o carte și o las să mă învăluie nu sunt doar eu, o fată obișnuită cu o viață nu prea interesantă, ci sunt o fată care are parte de aventuri și peripeții, cu o viață palpitantă, care se îndrăgostește și suferă, plânge și râde. Mă rup de realitate și de problemele vieții de zi cu zi și fac parte pentru o scurtă perioadă de timp dintr-o altă lume unde trăiesc ceea ce trăiesc personajele și simt ceea ce simt și ele. 


De asemenea, cărțile îți schimba perspectiva asupra lumii. Nu ai cum sa citești și să nu rămâi cu ceva, oricât de mic, de pe urma lecturii. Asta îmi place cel mai mult, sentimentul că știi ceva mai mult, observi ceva mai bine. Realitatea pare alta și te simți special pentru că doar tu vezi ceea ce s-a schimbat. Trăiești mii și mii de vieți, vezi mii și mii de locuri, doar citind și lăsând ficțiunea să te cuprindă. 
Aşa că nu, cititul nu e o pierdere de timp. Cititul e ceva magic și unic, care necesită efort și pasiune.
    
                                       
 Bineînțeles că cititul aduce și numeroase beneficii, printre care :
  1. Cititul dezvoltă gândirea analitică ceea ce o să te ajute să privești lucrurile din mai multe perspective. Astfel vei reuși să îți rezolvi problemele mult mai repede și ușor. 
  2. Cărțile sunt o sursă de informații. Cu cât citești mai multe cărți, cu atât cunoştințele tale se vor înmulți.
  3. Descoperi cuvinte și expresii noi, deci prin urmare vocabularul tău se va îmbogăți. Exprimarea va fi mai coerentă și vei  să comunici mai ușor. 
  4. Citind ești nevoit sa reții anumite lucruri. Aspectul unui personaj, ceea ce s-a întâmplat în viața lui sau cum este aranjata o încăpere. Pe scurt, ești nevoit să ții minte detalii, lucru care îți va stimula memoria. Așadar lucrurile pe care înainte le uitai repede iți vor rămâne în minte mai mult timp. 
  5.  Cărțile sunt o sursă de informații și de sfaturi pe care le poți aplica în viața de zi cu zi. 
  6. Cititul poate vindeca depresia. Cărțile sunt considerate remediile perfecte pentru mintea și sufletul tău deoarece te ajută să te deconectezi de stresul din viața cotidiană.
  7. Cititul îmbunătățește somnul. Studiile arată că să citești câteva pagini din cartea preferată înainte de somn te va ajuta să dormi liniștit.
  8. Devii mai sociabil și îți vei face prieteni mult mai ușor. Cercetările dovedesc că cei care citesc sunt mai empatici și văd 'prin' oameni mai repede
  9. Previne declinul cognitiv. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creierul nostru se 'scufundă' ceea ce poate cauza apariția bolii Alzheimer sau a altor boli mintale. Cititul stimulează activitatea creierului ceea ce încetinește dacă nu chiar oprește apariția bolilor.


Niciun comentariu: