Atenţie! Carte românească!


De mult voiam să scriu acest articol dar nu prea am avut timp, aşa că scuze pentru întârziere! Multe persoane se tem de cărţile scrise de autori români, ca de foc şi la început, nu am înţeles de ce, dar apoi, după ce am citit şi eu câteva, totul s-a clarificat. Păi normal că cine se arde cu ciorbă suflă şi în iaurt. Din păcate, mulţi autori din ziua de azi, au talentul să te facă să regreţi că ai cumpărat cartea, ceea ce nu este normal şi cineva ar trebui să le atragă atenţia. După câteva experienţe neplăcute am încetat să mă joc de-a alba-neagra, poate nimeresc ceva bun, poate nu. Acest articol nu are scop de promovare, ci pur şi simplu vreau să vă recomand editura Quantum, care nu publică orice prostie, ci chiar are cărţi interesante. Am văzut că au apărut o mulţime de edituri mai cunoscute, mai puţin cunoscute care publică autori români, însă din păcate calitatea cărţilor lasă de dorit, în unele cazuri. Sper că nu aţi avut ghinionul să experimentaţi, dar mulţi sigur ştiu despre ce vorbesc.


"Bine că s-a terminat aşa, că de reuşeam s-o violez forţat, cred că mă denunţa lui taică-său..." 

Orice autor, trebuie să fie tare mândru de opera sa, aşa că nu ar recunoaşte niciodată nimic petru că aşa este firea omului. Iar voi dacă vă gândiţi să scrieţi o carte,gândiţi-vă că numele vostru va fi luat în râs dacă cartea este foarte rea. Gâdiţi-vă că unii chiar vor cumpăra cartea şi că vor fi dezamăgiţi. Ca să nu mai vorbim că dacă citeşti una proastă, încă una proastă, nu prea cred că o mai cumperi şi pe a treia de la acea editură poate-poate nu e ca celălalte, deci şi renumele editurii suferă. În procent de 10-20% cărţile merită citite, iar aceasta este realitatea tristă. Tot mai mulţi oameni se trezesc dimineaţa şi îşi dau seama că au chef să publice o carte, să intoxice pe oricine o cumpără. Afirmaţia "Gusturile nu se discută" nu este valabilă aici, pentru că există cărţi în România care sunt risipă de hârtie, numai bune de aprins focul, când faci grătar. Problema este că dau impresia că sunt scrise pe tramvai, în drum spre locul de muncă, sau mai rău, spre liceu. Ca să nu mai vorbim despre limbajul de cartier folosit la care se adaugă nişte descrieri seci, de simţi nevoia să sari pe geam. Eu m-am săturat să citesc ce scrie un frustrat, care ar trebui să meargă la psihiatru nu la o editură, iar cei de la editură ar trebui să respingă ce este nepotrivit. Din nefericire, unele edituri au o afinitate pentrru astfel de cărţi şi dacă aţi auzit de ele, sigur ştiţi la ce mă refer. Totuşi nu trebuie să judecaţi editura după o carte. O puteţi face după a doua.

"Tinel s-a ridicat puţin şi, văzând ochii închişi ai femeii dragi, a lăsat gura să fixeze în aroma salivei buzele fierbinţi şi dornice în descătuşarea temperaturii genetice insuportabile. Gurile lor unite erau secondate şi de mâinile femeii care au prins cu moleşeala şi căldura lor gâtul bărbatului ce se lăsa, ca un adolsescent, atras în mrejele catacombice ale începutului iubirii culto-monahale."

Din fericire există Wattpad, unde să vă publicaţi creaţiile. Sincer, am intrat pe Wattpad de 3-4 ori şi am citit câteva pagini din mai multe cărţi, şi nu am avut o impresie bună decât la câteva. Totuşi apreciez că nu sunt publicate, ci sunt lăsate doar pe Wattpad. Practic, autoarele de la Wattpad, mai mult postează statusuri pe Facebook, de parcă ar fi cine ştie ce celebrităţi, iar cărţile lor sunt...hai să nu supărăm pe nimeni. ATENŢIE!!! Mă refer la anumite persoane! Dacă te simţi printre ele, asta este, nu înseamnă că vorbeam despre tine.

"Buzele lor se lăfăiau ca două răţuşte mici de tot într-un bazinel cu apă curată..."

Acum, la final...ideea este că literatura română nu este ce a fost, dar asta nu înseamnă că nu puteţi găsi cărţi bune. Vă recomand o carte mai veche, sau scrisă de un autor cunsocut şi apreciat, sau cărţi noi, dar să le verificaţi pentru că unele nu au nicio valoare, iar majoritatea, efectiv sunt copii, ale altor cărţi, la care se schimbă numele şi detalii minore. Până şi finalul a ajuns să fie identic. Cel mai bine este să citiţi recenzii înainte să cumpăraţi, pentru că sigur veţi găsi cărţi care să va placă, să fie originale şi interesante. Exemplu: Biblia pierdută, Eu împotriva mea, Arhanghelul Raul, etc. Vă doresc succes în găsirea nor cărţi care merită citite!

Share:

1 comentarii:

Mirela Barbalata spunea...

Eu citesc autori romani. Dar inainte de a o lua aflu despre ce este vorba :) . Editura Quantum are carti frumoase. Azi chiar mi am dat comanda de "Purgatoriu" Theo Anghel