Recenzie Privilegii de Raluca Butnariu

Titlu: Privilegii
Autor: Raluca Butnariu
An apariție: ?
Editura: Celestium
Număr pagini: 572
Disponibil aici !
”O partidă de cărți. Un castel şi o frumoasă fată. O mână câştigătoare.
David Edward Gabriel, al şaptelea duce de Roxburgh, câştigă viața şi bunurile frumoasei
Katherine.
Cum te-ai simții să ştii că viața ta depinde de altcineva? Ai mai putea să iubeşti?
Când Katherine descoperă devarul, ceva în ființa ei se rupe. Trădarea şi minciuna sunt mult
mai puternice decât iubirea dintre ei.
Şi totuşi... vor mai fi împreună?”
*Recenzie*
 Acțiunea este amplă, astfel cu siguranță nu te vei plictisii pe parcursul lecturii. Coordonatele spațio-temporale sunt reprezentate de oraşul Londra şi Castelul din Floors. Romanul prezintă numeroase conflicte între personaje, care sunt bine individualizate, fiind construite complex. ”Privilegii” este bogată în descrieri, acesta oferă detalii referitoare la peisaj, personaje şi desfăşurarea acțiunii, astfel am reusit să mă transpun mai uşor în povestea romanului şi m-am putut regăsi în unele personaje. Eu am reuşit să mă regăsesc cel mai bine în Katherine. Sunt curioasă, voi în cine vă regăsiți?

„Avea să îi facă  o deosebită plăcere să dărâme caramidă cu caramidă zidul de apărare pe care ea urma să şi-l ridice şi să-l fortifice în jurul inimii ei.”

    Începutul romanului îl prezintă pe personajul principal al romanului, David Hayworth, oferind o mică caracterizare a personajului. De atunci am inceput să îndrăgesc acest personaj.
   Povestea are în prim plan viața lui David Hayworth, acesta fiind caracterizat in felul următor : ,,un barbat înalt, bine imbrăcat”, „ părul negru era tuns îngrijit şi pieptănat spre spate, dezvelind o figură de conturi aspre: maxilare puternice, nas acvilin cu septul usor deviat, sprâncene groase şi frunte potrivit de lata.[..] Nu era un bărbat frumos în sensul clasic, însă degaja un magnetism puternic.” El avea o viată simplă, fără necajuri până într-o seară, când în timpul unei partide de cărți înfocate, marchizul de Cavinghton moare, iar ultimele lui cuvinte ii sunt adresate lui David, cerându-i să aibă grijă de castelul lui Floors, de Katherine- fiica sa şi să o țină departe de „el”. Misterios, nu? Astfel , viața lui David s-a schimbat radical.

    El este nevoit să viziteze castelul Floors şi pe domnişoara Katherine pentru a-i da vestea cea nefericită, moartea tatălui său, omitând să îi spună şi de promisiunea facută tatălui său. Odată ajuns față-n față cu Katherine, David simți cum podeaua fuge de sub picioarele lui. El era copleşit de frumusețea domnişoarei : „Frumusețea din fața lui era incredibilă, năucitoare, iți tăia respirația.”

„Nimic nu o să dureze veşnic, nu-i aşa? Oricât am încerca să păstrăm lângă noi ființele dragi inimii noastre, mai devreme sau mai târziu, unii dintre noi vor pleca primii, într-un fel sau altul. Acesta este ciclul vieții si a morții, un cerc care niciodată nu va fi frânt sau oprit din rotirea lui.”

     Despre tânăra Katherine, naratorul spune că ,,era o tânără rumoasă,grațioasă şi puternică. Avea o minte ascuțită, educată, poseda o imaginație uimitoare şi avea un temperament pe  care-l bănuia extrem de arzător.”  
      Relația celor doi tineri va înflori, până ce David ajunge să se îndrăgostească de domnişoară. Sentimentele fetei sunt puse sub semnul întrebării în momentul în care ea află de la un librar că în momentul în care tatăl sau a murit, castelul şi ea au fost dați în grija lui David. Aceasta simți că a fost trădată, iar nefiind atentă in momentul în care a iesit din librarie, a fost aproape lovita de o trăsură. Din fericire, ea a fost salvată de James Atherton. Ce trebuie să ştim despre James? El este un domn chipeš, care este înrudit cu David al nostru. Instantaneu, între James şi Katherine se creează o scânteie, îngreunând situația lui David, deoarece David şi James erau verişori.

„Puține lucruri sunt atât de plăcute ca imaginea cuiva care zâmbeşte în timp ce savurează compania liniştitoare a unei cărți.”

Între Katherine şi David are loc o ceartă referitoare la promisiunea făcută de el. David ştia că a greşit, nespunându-i despre faptul că Floors îi aparține la fel ca şi ea. El incearcă să o consoleze zicându-i : „Prințesă, nu vreau să te iau de nevastă pentru că am facut  o promisiune unui muribund, care, intâmplător, a fost tatăl tău. Între noi există o atracţie puternică, indiferent dacă îți convine sau nu.  Şi mă bucur că este aşa.”
Voi ce ați face? Ați accepta sau nu? V-ați căsători in aceste circumstanțe? În continuare Katherine va oscila între David sau James.. . Îmi pare rău, dar nu voi da spoilere. Citiți cartea pentru a afla ce se întâmplă şi cum alege Katherine.

Share:

2 comentarii:

Dia Anutza spunea...

Acum...scuzati critica! Se vede ca scriu mai multe persoane recenziile...suna ca un rezumat, iar in gemeral voi puneti citatele altfel. Asa e mai sec.

Mirela Barbalata spunea...

Am cartea dar nu am citit-o . Imi place cum scrie Raluca. Iti recomand si "Regasire" .