Recenzie Harry Potter şi Piatra Filosofala

Titlu: Harry Potter şi Piatra Filosofală
Autor: J.K.Rowling
Nr. pagini: 348
Editura: Arthur
An apariţie: 2015
Disponibil aici !
„Cărţile Harry Potter au o calitate rar întâlnită: sunt adorate de părinţi şi de copii deopotrivă.“ - Daily Telegraph

„Aventurile lui Harry Potter sunt la fel de amuzante ca poveştile lui Roald Dahl şi la fel de pline de viaţă ca volumele seriei Narnia.“ - Daily Mail

„J.K. Rowling a format o întreagă generaţie de cititori.“ - The Times
Volumele Harry Potter reprezinta o serie foarte populara in intreaga lume; ele apartin genului fantastic si au fost scrise de catre autoarea britanica J. K. Rowling. Cartile trateaza o lume a vrajitorilor, protagonist fiind tanarul vrajitor numit Harry Potter, alaturi de prietenii lui Ron Weasley si Hermione Granger. Povestea se desfasoara in cea mai mare parte la Hogwarts, Scoala de Magie si Vrajitorie, o scoala pentru tinerii vrajitori si magicieni.
*Recenzie*
“Harry Potter şi Piatra Filosofală” este primul volum al seriei “Harry Potter” scrise de J.K.Rowling. Probabil că majoritatea aţi auzit de această serie, mulţi dintre voi aţi citit-o şi mulţi dintre voi o vor citi. De unde ştiu asta? Pentru că “Harry Potter” este o serie pentru orice vârstă. Poate fi citită oriunde şi vă va captiva cu siguranţă.
Seria înfăţişează întâmplările prin care trece Harry Potter, un băieţel de 11 ani, rămas orfan când era doar un bebeluş, care află că este vrăjitor şi merge la Hogwards, cea mai bună şcoală de magie din lume.
Primul volum începe cu Harry care trăieşte împreună cu singurele sale rude, familia Dursley. Mătuşa şi unchiul lui urăsc tot ceea ce ţine de magie şi nu vor că Harry să înveţe să o folosească. Acesta se confruntă zilnic cu răutăţile vărului sau, Dudley. Când Hagrid, îngrijitorul domeniului Hogwarts îi da lui Harry scrisoarea prin care e invitat la şcoala de magie acesta nu stă pe gânduri şi porneşte încrezător spre viitorul său.

“Numele lui e pe listă de când s-a născut. Va merge la cea mai bună şcoală de vrăjitorie şi magie din lume. După şapte ani acolo, nici el n-o să se mai recunoască. O să fie, în sfârşit, printre copii la fel ca el şi va studia cu cel mai mare maestru pe care l-a avut şcoala Hogwards vreodată, Albus Dumbledore”

Moartea părinţilor lui Harry este cunoscută de toţi vrăjitorii: au fost ucişi de maleficul Voldemort, un vrăjitor ce a pornit pe calea întunericului şi care era hotărât să transforme lumea secretă a vrăjitorilor în propriul sau regat. Harry e singurul care a supravieţuit unei confruntări cu Voldemort -deşi era doar un bebeluş- şi acest lucru l-a făcut celebru.

“Unii zic c-ar fi murit. Palavre după mine. Nu’ș dacă mai avea ce muri în el că om nu mai era demult. Alţii cic-ar sta ascuns pe undeva, pândind momentul, da’ io unu’ n-aş prea crede… Ăi mai mulţi dintre noi credem că mai trăieşte, pe unde s-o fi pitit, da’ şi-a pierdut puterile. E prea slăbit să-şi ducă planurile la bun sfârşit.”

Această carte este plină de umor, de acţiune şi de suspans. Personajele lui J.K. Rowling sunt tipuri umane pe care le poţi întâlni zilnic. Hagrid, de exemplu, este un bărbat cu un suflet de copil, în ciuda înfățișării sale. Iubeşte animalele şi devine un bun prieten de-al lui Harry. Malfoy, însă, este o persoană rea, încrezută, care vrea să îi umilească pe ceilalţi pentru a-şi dovedi superioritatea.
Tânărul Harry trece prin multe la şcoală alături de noii săi prieteni, Ron Weasley şi Hermione Granger. Mi-a plăcut foarte mult relaţia dintre cei trei. Prietenia lor este genul de prietenie pe care o vrea oricine. Au încredere unul în altul, se susţin unul pe altul şi niciodată nu se vor lăsa unul pe altul la greu. Ron este genul amuzant, pregătit să îşi asume riscuri şi foarte loial. Hermione este o fată serioasă, care studiază zi şi noapte, dar care acceptă să încalce regulile pentru a-şi ajuta noii prieteni.

“-Pot să te bat şi singur, când vrei tu, spuse Malfoy. Chiar în noaptea asta, dacă ai chef. Duel vrăjitoresc. Numai din baghete -fără contact fizic. Ce-i cu tine? Bănuiesc că n-ai auzit în viaţa ta de duelul vrăjitoresc. 
-Ba află tu că a auzit, spuse Ron, răsucindu-se spre el. Sunt martolul lui. Al tău cine-i?”

Pe lângă Ron şi Hermione, unele dintre cele mai importante persoanaje au fost profesorul Dumbledore, directorul şcolii, profesorul Snape, profesor de filtre şi elixire, şi desigur, faimosul Harry Potter. El îi vede pe cei doi profesori aşa cum un om obişnuit vede ziua şi noaptea. Snape este rău cu Harry, de multe ori chiar incorect, iar profesorul Dumbledore este cel care i-a dat sfaturi şi cel care l-a ajutat să înţeleagă mai bine lumea magică în care a intrat.

“Snape ignoră în continuare mâna ridicată demonstrativ a lui Hermione.
-Potter, care e diferenţa între aconite şi omag?
La auzul acestei întrebări, Hermione se ridică în picioare, cu mâna întinsă spre tavanul camerei subterane.”

Probabil nu ne putem aştepta că un băieţel de 11 ani să ştie ce este curajul, ce este loialitatea şi cum să facă faţă situațiilor dificile, dar Harry Potter devine o legendă prin puterea lui de a învăța aceste lucruri şi de a diferenţia binele de rău.
Mi s-a părut foarte interesant felul în care Harry a evoluat la şcoală. A învăţat formule magice, vrăji, să zboare pe o matură şi cum să prepare anumite licori, dar cel mai important, a învăţat ce înseamnă cu adevărat prietenia şi puterea sacrificiului din dragoste. 

Sunt multe lucruri de spus despre această carte, multe lucruri de descoperit, multe simboluri de neuitat şi întâmplări ce îmi vor rămâne mereu ferecate în inima.

Share:

5 comentarii:

Nicoleta Manuela spunea...

Hei, recenzia ta este ok, insa as vrea sa iti arat cateva lucruri pe care le-ai gresit.

1. Cartea a aparut in anul 1997 nu in 2015. Acea editie ilustrata din imagine a aparut in 2015, nu cartea.

2. Este Hogwarts, nu Hogwards, desi cred ca asta e o greseala de tastare.

3. Snape preda Potiuni, nu filtre si elixire ( nu cred ca exista aceasta materie in carte)

4. E Voldemort, nu Valdemort, sau daca e puteai sa scrii ca in carte, cum e tradus Cap-de-Mort

5. E Ronald Weasley, nu "Wesley" :)

6. Si ai cam uitat sa o mentionezi pe Minerva McGonagall, uimitoarea profesoara si de Transfigurari si bine inteles Seful de casa al Cerectasilor. ^_^

Pace!

Carti Zburatoare spunea...

Buna! Multumesc pntru atentionare! Voi vorbi cu colega care a scris recenzie si vom face corectarile.

Mirela Barbalata spunea...

Eu nu am citit cartea sau cartile, nu am vazut filmul. Si sincer nici nu vreau. Stiu ca pare o nebunie dar am respins total Harry Potter. Nici eu nu stiu de ce ???!!!

Nicoleta Manuela spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Nicoleta Manuela spunea...

Inteleg ca se mai intampla...important este sa fie corectat.