Recenzie Fata cu toate darurile de M.R. Carey

Titlu: Fata cu toare darurile
Autor: M.R. Carey

Nr. pagini: 416
Editura: Nemira
An apariţie: 2016
Disponibilă aici
"Plin de emotie si captivant de la prima pagina pana la final, Fata cu toate darurile este cel mai puternic thriller distopic pe care il veti citi anul acesta.
Melanie este o fata foarte speciala. Dr. Caldwell o numeste „micul nostru geniu“.
In fiecare dimineata, Melanie asteapta cuminte in propria celula sa fie luata si dusa la clasa ei. Atunci cand Sergentul Parks vine dupa ea, arma lui este intotdeauna incarcata si indreptata spre ea cat timp doi dintre oamenii lui o imobilizeaza intr-un scaun special. Ea nu crede ca oamenii o plac prea mult. Glumeste cu ei ca nu ii musca, dar ei nu rad deloc.
Melanie iubeste scoala. Adora sa invete despre adunari si silabe si despre lumea care exista in afara clasei si a celulelor in care traiesc copiii. Cateodata ea ii povesteste invatatoarei favorite toate visurile pe care le are pentru cand va creste mare si va explora lumea. Melanie nu stie de ce asta o intristeaza atat de mult pe domnisoara Justineau."

*Recenzie*

      Mereu mi-au plăcut creaturile supranaturale, indiferent de natura lor, motiv pentru care genul Fantasy, sau SF este preferatul meu, însă niciodată nu mi-au plăcut zombies. Ideea de citi despre nişte oameni morţi, care miros urât, şi mănâncă alţi oameni îmi provoacă un sentiment neplăcut, iar dacă citeşti seara, cum fac eu, s-ar putea să nu ai cele mai frumoase vise, când citeşti o carte cu zombies, în special un detaliată. Totuşi, această carte, este prima pe care o lecturez, din această categorie, despre care chiar pot spune că mi-a plăcut. Încă un aspect plăcut a fost faptul că romanul este încărcat de emoţii, deoarece autorul prezintă sentimentele, gândurile şi stările prin care trec personajele.

"Durează multă vreme senzaţia care o cuprinde-foamea aceea pătrunzătoare şi neobrăzată. Însă nu este la fel de intensă ca atunci când a fost foarte aproape de domişoara Justineau, care se pulverizase cu substanţa chimică"

      Melanie este personajul perfect pe care îl poţi pune într-o carte aşa sumbră, pentru că este amuzantă şi destinde atmosfera, este blândă, nu ar vrea să rănească pe nimeni, iar optimismul de care da dovadă, îl determină pe cititor să spere la un final frumos. Ea este foarte curioasă, iar încă din primele pagini ale cărţii, încearcă să pună cap la cap vorbele auzite şi să afle ce încearcă toţi să ţină secret, iar după aflarea adevărului descurajator, ea nu se lasă descurajată. Mi-au plăcut toate personajele cărţii, deşi au caracteristici cliseice, şi pot fi întâlnite în aproape orice carte, fiecare a avut rolul sau şi a contribuit la acţiune într-un mod sau altul, iar fiecare a primit o particularitate anume.

"Nu toţi care arată ca oamenii sunt oameni, mai zice el."

      Pe măsură ce am înaintat în carte, dinamismul a început să se modifice, astfel, ritmul s-a accelerat, iar suspansul de asemenea, pentru că fiecare întâmplare lasă în urmă sa o întrebare, fără răspuns. Autorul reuşeşte să justificice ştiinţific atât existenţa zombiilor, ce se datorează unei ciuperci care chiar există, dar afectează doar furnicile, şi le transformă în organisme gazdă, cât şi imunitatea parţială ce o dobândesc unele persoane, aşa că nu este doar ficţiune, adevărul ivindu-se peste tot, dându-ţi fiori.

"Nu a mai atins-o nimeni decât de două sau trei ori și întotdeauna din pură întâmplare – și uite-o acum pe domnișoara Justineau cum o mângâie dinadins și lumea a devenit brusc mult prea frumoasă."

       Un mare plus al acestei cărţi, este că se bazează şi pe dezbaterea laturii umane. Spre deosebire de alte cărţi, în care sunt o grămadă de zombii şi un grup care îi împuşcă şi se omoară între ei, în "Fata cu toate darurile", se dezbate umanitatea, comportamentul oamenilor în situaţii de criză, atunci când se confruntă cu adevăruri tulburătoare. Care este diferenţa dintre flămânzi şi oameni, ce au ei în comun, şi dacă există posibilitatea de a stabili o relaţie între aceştia, aflaţi voi pe parcurs. Acest român are un mare impact asupra oricărui cititor, nu te poate lasă indiferent, iar prezentarea acestei versiuni a Apocalipsei şocantă, înfricoşătoare şi realistă, va va face pe fiecare, chiar dacă pentru câteva secunde sau minute să reflectaţi la ceea ce aţi citit. Recomand tuturor!
"Se luptă cu un animal sălbatic, iar animalul este ea. Şi ştie că va pierde."

3 comentarii:

Mirela Barbalata spunea...

Am auzit de aceasta carte dar sincer nu cred ca am sa o citesc. Nu e genul meu :)

Dia Anutza spunea...

Imi place totusi descrierea cartii...nu citesc carti cu zombies, dar pare interesanta aceasta.

Dia Anutza spunea...

Multumim pt recenzie! Reusita!