Recenzie Elias şi Spioana Cărturarilor de Sabaa Tahir

Titlu: Elias si Spioana Carturarilor
Autor: Sabaa Tahir

Nr. pagini: 562
Editura: Art
An apariţie: 2015
Disponibilă aici
  "Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – si, in secret, cel care isi doreste cel mai putin sa se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat sa participe la o competitie nemiloasa al carei castigator va fi desemnat imparat.
      Laia face parte din clanul Carturarilor, inrobit de multi ani de catre Razboinici. Cand fratele ei este arestat sub acuzatia de tradare, Laia ia legatura cu miscarea de rezistenta impotriva asupritorilor, in speranta ca ii vor elibera fratele. In schimbul ajutorului, rebelii ii cer sa se strecoare in Academie si sa spioneze pentru ei.
      Cand Elias si Laia se intalnesc, isi vor da seama ca legatura dintre ei este mult mai puternica decat ar fi crezut vreodata si ca soarta Imperiului se afla in mainile lor. Destinele li se incruciseaza intr-o poveste care se citeste cu sufletul la gura, despre curaj, iubire, loialitate si libertate, intr-o lume in care totul le este potrivnic."

*Recenzie*
       Elias Venturius, fiul Comandantului,  este unul dintre cei mai buni studenţi de la academia Blackliff, totuşi el nu este de acord deciziile Imperiului şi plănuieşte să dezerteze. Elias este curajos şi inteligent, dar are un suflet bun, pentru că el, în primii 6 anii a fost crescut într-un mediu blând,
şi nu este de acord cu violenţă şi masacrele sângeroase. Observă că Măştile sunt reci, fără raţiune, brutali şi feroce, omoară fără niciun resentiment iar el nu doreşte să ajungă că ele, sau că mama sa, Comandantul. În încercarea lui de evadare este atenţionat de un Profet că dacă încearcă să fugă de destinul său, va deveni ceea ce urăşte mai mult, aşa că rămâne şi lupta în turneul pentru alegerea regelui,decide să îşi înfrunte destinul, cu riscul de a îşi pierde viata, fiind pus în situaţia de a alege între datorie şi moralitate.

"-Viaţa nu este întotdeauna aşa cum credem noi că va fi, zice Cain. Eşti un tăciune care mocneşte în cenuşă. Elias Veturius. Te vei aprinde şi vei arde, vei face ravagii şi vei distruge. Nu poţi schimba asta. Nu poţi opri asta."

       Laia trece prin nişte evenimente traumatizante, îşi vede bunicii ucişi de nişte Măşti, iar fratele este arestat. Deşi nu era tocmai ce Laia îşi imagina, Rezistenţa îi acordă ajutor, în schimbul infiltrării în academie ca sclavă a Comandantului. Ea îi este loială fratelui ei, şi îl iubeşte foarte mult deoarece îndură cu mult curaj tot ce îi face Keris Venturia. Pe parcurs descoperă o mulţime de secrete şi experimentează tot felul de sentimente: frica, ura, curiozitate, singurătate şi dragoste. Mi-a plăcut faptul că Laia nu este curajoasă şi luptătoare, că îl alte cărţi, ci este bună şi inteligentă. În carte mai apare şi Helene, prietena cea mai bună al lui Elias, formând astfel clasicul triunghi amoros.

"Există două feluri de vinovăție, îi zic încet. Una înseamnă o povară, cealaltă îți oferă o menire. Lasă-te hrănit de vina ta. Las-o să-ți amintească cine vrei să fii. Trage o linie în mintea ta și n-o mai depăși niciodată. Ai un suflet. E schilodit, dar există. Nu-i lăsa să ți-l ia de tot, Elias!" 

      Perspectiva duală a dat viaţă acestei cărţi, pentru că Sabaa Tahir a alternat vocile cu mult talent. Când am început să citesc capitolele, am ştiut că drumul celor 2 se va intersecta, şi am avut dreptate pentru că din prima clipă în care s-au întâlnit, au avut o conexiune unică, s-au simiti atraşi unul de celălalt, deşi Elias avea sentimente şi pentru Helene, cu care are mai multe certuri, pe tema loialităţii lui Elias faţă de Imperiu, iar cei doi ajung chiar să se confrunte. Relaţia dintre cei doi evoluează încet dar sigur pe parcurs, întâlnindu-se cu diverse ocazii prin academie. Laia se teme de Elias, dar după ce o ajută, sentimentele ei încep să se schimbe. Mi-a plăcut mult caracterul complex personajelor, pentru că fiecare a şocat printr-o trăsătură unică, şi cred că nişte personaje bine conturate, se bazează în primul rând pe asta.

"Frica îţi este duşman doar dacă îi permiţi."


       "Elias şi spioana Carturariilor" a primit o mulţime de laude, şi foarte puţine critici, ceea ce ar trebui să va pună pe gânduri. Povestea palpitantă este foarte inspirată, iar lecturarea acesteia este o aventură emoţionantă. Mi-a plăcut la nebunie intriga, urmată de acţiunea antrenantă, care decurge într-un ritm ameţitor, fiind înţesată cu elemente fictive ce transportă cititorul într-un tărâm întunecat, misterios, în care mereu ceva pândeşte din umbră, şi niciodată nu ştii la ce să te aştepţi. Trădările şi minciunile întâlnite la fiecare pas, îţi vor distruge încrederea în intuiţie, astfel finalul nu este deloc previzibil, iar sacrificiile făcute de protagonişti, vor trezi în voi nerăbdare, compasiune, şi speranţă. Recomand tuturor celor care vor să fie uimiţi!

Share:

3 comentarii:

Dia Anutza spunea...

Multumim pentru recenzie! Mi-a acut fkarte mult si sper ca ii va convinge si pe altii....Laia si Elias sunt super!

Mirela Barbalata spunea...

Nu stiu ce sa zic. Am vazut si eu ca este foarte laudata dar cred ca , momentan, nu rezonez eu. Oricum eu sunt la inceput cu genul fantasy ;)

maria ancuta spunea...

pentru mine a fost una dintre cele mai bune carti citite in anul 2016