Recenzie Hoţul de cărţi de Markus Zusak

Titlu: Hotul de carti
Autor:Markus Zusak
Nr.pagini:571
Editura:Rao
Anul aparitiei:2014
Disponibil aici !
"Este anul 1939. Germania nazistă. Ţara îşi ţine răsuflarea. Moartea nu a avut niciodată mai mult de lucru, şi va deveni chiar mai ocupată. Liesel Meminger şi fratele ei mai mic sunt duşi de catre mama lor să locuiască cu o familie socială în afara oraşului München. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub şoapta unui singur cuvânt nefamiliar - Kommunist -, iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar. Pe parcursul călătoriei, Moartea îi face o vizită băieţelului şi o observă pe Liesel. Va fi prima dintre multe întâlniri apropiate. Lângă mormântul fratelui ei, viaţa lui Liesel se schimbă atunci când ea ridică un singur obiect, ascuns parţial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greşeală, şi este prima ei carte furată. Astfel începe o poveste despre dragostea de cărţi şi de cuvinte, pe măsură ce Liesel învaţă să citeasca cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului, şi de oriunde le mai putea găsi. Hoţul de cărţi este o poveste despre puterea cuvintelor de a creea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită şi arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile poveşti ale timpurilor noastre."
*Recenzie*
       Am citit aceasta carte cu sufletul la gura inca de la primele pagini,tentata fiind de ceea ce va urma pe parcursul avansarii asupra paginilor.Sper ca aceasta recenzie sa captiveze cat mai multe personae,pe care le incurajez cu cel mai mare drag ca,aceasta carte merita citita!
  Dupa cate ati observat,aceasta carte are ceva foarte special. Probabil ca ati remarcat ca majoritatea cartilor sunt scrise din perspectiva personajului sau personajelor principale ,care sunt o adolescent si/sau un adolescent tipic (sau oameni mai mature,depinde de cartea in cauza).Aici,insa,veti gasi o cu totul si cu totul o altfel de perspectiva,una neasteptata.cu sinceritate deplina , aceasta este motivul pentru care doamna profesoara de romana m-a convins sa citesc cartea.
  Consider ca actiunea romanului nu este foarte ampla,ceea ce ii confera si punctul slab cartii. Datorita faptului ca ,totul se petrece in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial in Germania,Munchen, cartea iti da o senzatie stranie de tristete. Cartea este structurata pe mai multe capitole care nu sunt numerotate ,avand doar un titlu reprezentativ in legatura cu ce se intampla in respectivul capitol. Firul povestii este pe intelesul tuturor,fiind foarte usor sa il urmaresti datorita structurii .
  Personajele romanului nu sunt in numar foarte mare ,ceea ce face si mai interesant acest volum.Toata atentia naratoarei se concentreaza asupra tinerei Liesel in timpul calatoriei acestea in lumea cuvintelor si a cartilor.Aceasta descopera prima ei carte furata la un eveniment tragic al familiei sale,desigur ca Liesel nu isi da seama ca acesta este inceputul calatoriei ,ironic fiind faptul ca ea in momentul acela nu stia sa citeasca. Ea trece prin multe evenimente nefericite la doar 9 ani dar reuseste sa readapteze in noul oras. Un alt personaj remarcabil este Rudy, primul prieten al tinerei fete. Acesta o insoteste de-a lungul calatoriei ,ajungand sa se indragosteasca de ea. Cum spunea si naratoarea noastra :

“Singurul lucru mai rau decat un baiat care te uraste ,un baiat care te iubeste”.

De asemenea si paintii adoptivi ai lui Liesel , Hans si Rosa Hubermann au avut un rol special in calatoria fetei,ajutand-o si indrumand-o spre calea cea buna.Insa ce a marcat-o cel mai mult a fost evreul Max, un m care se ascund ein casa lui Hans pentru a nu fi prins si omorat, de la care a invatat foarte multe. Consider ca ,punctul forte al acestei carti este intriga. Naratoarea ,fiind cineva neobisnuit, iti confera o viziune foarte diferita asupra a tot ce ne inconjoara care te captiveaza cu fiecare cuvant.
Intriga,suspansul creat , diversitatea personajelor,lumea creata a hotului de carti,timpurile primejdioase,momentele tragice cat si cele placute ,si in special naratoarea fac aceasta carte sa fie printre cele mai senzationale,a carei sfarsit te pune pe ganduri .

“Superba si deosebit de ambitioasa.Este genul de carte care iti poate schimba viata,e credibila si plina de speranta”.


2 comentarii:

Marinela56 spunea...

Frumoasa recenzie. Am citit cartea iar cel mai mult mi-a placut ideea de a avea ca personaj-narator pe MOARTEA!!

maria ancuta spunea...

nu am citit aceasta carte, dar am auzit numai lucruri bune despre ea